Jelena Vukmirica Jelena Vukmirica
Jelena Vukmirica
Jelena Vukmirica Jelena Vukmirica Jelena Vukmirica Jelena Vukmirica
  O nama
 Predstave
 Actlab
 Studio

 PREDSTAVE :
 

PRIČA O VODI - Jelena Vukmirica / Marko Makovičić

redateljica: Jelena Vukmirica
kostimografkinja: Hana Letica
likovno oblikovanje: Damjan Uzelac
oblikovateljica svjetla: Željka Fabijanić Šaravanja
fotografkinja: Ana Šesto
producentica: Vitomira Lončar

igraju: Jelena Vukmirica i Marko Makovičić (u alternaciji)

Voda je sila, energija koja pokreće; voda teče, neuhvatljiva je i tvrdoglava, ne da se tlačiti, uvijek pronalazi put, utažuje žeđ,čisti, stvara glazbu, čuva bebu u trbuhu, omogućuje život svimživim bićima - voda nadahnjuje!

Predstava "Priča o vodi" inspirirana je karakterom vode i mogućnostima koje voda pruža za igru.


Autorima i izvođačima voda predstavlja neiscrpan izvor mašte, igre i zabave; kroz kazališnu igru istražuju i upoznaju sve njezine aspekte ulazeći u čarobni vodeni svijet gdje voda postaje prijatelj i partner u igri.

Jednako tako, uživljavaju se i u dječju perspektivu potaknuti/nadahnuti upravo igrom vlastita djeteta, njegovom neizmjernom radošću i oduševljenjem nečim naizgled tako jednostavnim kao što je sićušna kapljica vode.

Prva izvedba: 21. listopada, petak u 17 sati
Svečane premijere: 3. studenoga u 17 i 18.30 sati
Predstava se igra za najviše 40 gledatelja u Maloj sceni.

...................................................................................................................................................

OSOBNA ISKAZNICA

“Osobna iskaznica” istražuje temu konformizma, što to znači biti “svoj” i kako se u kontekstu društvenog opstanka izboriti za svoju “vlastitost”, koje posljedice to nosi te u kojim se sve situacijama i u kojoj mjeri, svjesno ili nesvjesno, konformiramo.

Autorica istražuje ljudsku potrebu za zadovoljavanjem različitih uloga i kriterija koje društvo nameće pojedincu, i još zanimljivije, pojedinac sam sebi, u želji za što boljom afirmacijom u društvu i svime onime što se smatra uspjehom; bavi se pojmom samoće i usamljenosti pojedinca na tom putu.


U formi intervjua za posao, “Osobna iskaznica” kreće u potragu za vlastitim identitetom i samoostvarenjem, propituje različite životne mogućnosti, baveći se  ljudskim, ali još i više ženskim; istražuje moguća ženska lica,  različite osobnosti i mogućnosti egzistencije, različite životne stavove i načine samoostvarenja.

U izvedbenom i scenskom smislu, autorica i izvođačica bavi se istraživanjem I spajanjem dvaju izvedbenih jezika – glumačkog i plesnog.

Autorica i izvođačica: Jelena Vukmirica Makovičić
Trajanje predstave: 60 min.
Predstava se može izvoditi na hrvatskom i engleskom jeziku.

Predstava «Čeka(on)a» nastaje u koprodukciji Plesnog centra Tala i Umjetničke organizacije ActLab.

...................................................................................................................................................

ČEKA(ON)A

«Čeka(on)a» je inspirirana stvarnim iskustvom trudnoće izvođača i kreatora ove predstave (Larisa Navojec, Jelena Vukmirica Makovičić i Marko Makovičić) i nastaje kroz višemjesečno istraživanje unutar stvarnog vremena odvijanja trudnoće, kroz sve njene faze. Bavi se prije svega tijelom i čudesnim promjenama koje se dešavaju tijekom trudnoće, promatra kako one utječu na kretanje, osjećaj za vlastiti centar i gravitaciju, i analogno tome na sve svakodnevne radnje koje to isto tijelo obavlja. Istražuje međusobnu povezanost i uzročno- posljedičnu vezu fizičkih promjena s psihološkim, proces pripreme za ono što dolazi, novo i nepoznato; strahove, snove, nelagode, uzbuđenje, sreću.

Isto tako, predstava istražuje i pokušava što bolje osjetiti i dočarati samu situaciju iščekivanja tijekom ovih devet mjeseci u kojima pojam vremena dobiva neku sasvim novu dimenziju.

U «Čeka(on)i» sudjeluju mnoga lica; on, ona i ono kao nukleus zbivanja i glavni akteri, a zatim i lica koja u periodu trudnoće postaju vrlo važan i sastavni dio života – ginekolog, babica, literatura, prijateljice, Internet portali i ostali izvori kako poželjnih, tako i za trudnicu nekih nepoželjnih informacija. Nadalje, svi pozvani u «Čeka(on)u» postaju njezin integralni dio; publika svojom prisutnošću sudjeluje u procesu iščekivanja.

Autori i izvođači: Larisa Navojec, Marko Makovičić, Jelena Vukmirica Makovičić.
Trajanje: 70 min.